KUCHNIA

KARNAWAŁOWE PRZEKĄSKI

Już jutro początek karnawału! Jeśli planujecie domowe przyjęcia mam dla was dwa banalnie proste przepisy na przekąski. Wymagają niewiele składników i pracy, a są  pysze. A więc do dzieła!

ZAKRĘCONE KABANOSY

Składniki:

  • kilka kabanosów
  • gotowe ciasto francuskie

Wykonanie:

Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Następnie kroimy ciasto w paski o wymiarach: szerokość ok. 1- 1,5 cm, długość -długość kabanosa. Owijamy kiełbaskę ciastem, wykładamy na blasze  i pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 200-220 stopni C.

 

„ŚLIMAKI”  Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • wędzony łosoś w plastrach
  • gotowe ciasto francuskie

Wykonanie:

Ciasto rozwałkowujemy i układamy na nim pokrojonego łososia po czym zawijamy. Tak utworzoną roladę kroimy na części o grubości ok. 2 cm. Pieczemy tak samo jak kabanosy.

Przekąski bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, który możemy przyrządzić samodzielnie. Mieszamy 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu. Dodajemy ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Możemy dodać koperek. Smacznego!

P.S. Przekąski są super zamiennikiem chipsów. Do piwa w sam raz.

 

 

 

 

6 Comments

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge