KUCHNIA

TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

TARTA Z TRUSKAWKAMI

Zanim podam Wam przepis na tę przepyszną tartę, muszę Was ostrzec, zniknie szybciej niż się spodziewacie! Przyznam, że to właśnie dla niej czekam na sezon truskawkowy cały rok , gdyż jest moim ulubionym deserem.  Smakuje o każdej porze dnia a najbardziej z ciepłą kawką o poranku. Zatem, kupujcie truskawki i do dzieła.

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 25 g białego cukru
  • 75 g pokrojonej w kostkę margaryny lub masła
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 500 g świeżych truskawek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 500 ml śmietanki  32%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 2 łyżki cukru brązowego

TARTA Z TRUSKAWKAMI

Wykonanie:

Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę lub masło, cukier i skraplamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Formę na tartę smarujemy margaryną/masłem, oprószamy mąką i wykładamy ciasto, które nakuwamy widelcem. Pieczemy aż się uzyska złoty kolor (ok.25 min.).

W międzyczasie przygotowujemy truskawki, kroimy je na połówki . Z pół litra  śmietanki  odlewamy ćwierć szklanki, wsypujemy do niej zawartość torebki budyniowej oraz dwie łyżki cukru brązowego i łyżeczkę cukru waniliowego. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Przekładamy do innego naczynia i czekamy aż wystygnie. Chłodną masę budyniową smarujemy na tarcie i układamy truskawki.

Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Nalewamy do dwóch miseczek i odstawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy do zamrażarki. Pilnujemy  żeby nam do końca nie stężała, musi być troszkę płynna, żeby można było ją łatwiej przelać na truskawki. Tartę wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretka stężeje do końca.

SMACZNEGO!

Przepis na truskawkowe śniadanie znajdziecie TUTAJ .

34 Comments

  1. Jak tak można narobić komuś smaku! 😉 Ja mieszkam w Szwajcarii i tutaj nie znają czegoś takiego jak budyń i galaretka. Czegoś takiego nie ma w sklepach i nie znam nawet zamienników. Ja już wyczerpałam już swoje zapasy przywożone z Polski. Będę musiała popytać wśród polskich koleżanek, bo przecież to tak smakowicie wygląda, że muszę spróbować. 🙂
    Izabela Agnieszka B ostatnio opublikował…A co Ty robisz dla pszczół?My Profile

    Reply
  2. Aż trudno mi uwierzyć, że w tym roku nie upiekłam żadnego (żadnego!) ciasta z truskawkami… wstyd 🙁 A tu takie piękne propozycje! Lubię takie proste tarty! Podstawą ich smaku jest idealnie kruchy spód.
    W zeszłym roku robiłam podobną, tylko zamiast kremu budyniowego dodawałam serek mascarpone 🙂

    Reply
  3. ja chyba nigdy nie jadłam tarty…tak teraz sobie uzmysłowiłam, ha… no chyba nie. a jadam słodkie. muszę chyba się skusić na jakąś. a ta wygląda wyjątkowo smakowicie. ściskam truskawkowo:)

    Reply
  4. papillon

    Muszą smakować wyśmienicie jak francuskie tartelettes aux fraises , ta masa budyniowa nie jest przypadkowa, ja polecam!

    Reply
    1. magda Author

      Ta ma kruche ciasto, trzeba tylko pilnować żeby za długo nie piec, jak będzie lekko złota to odpowiedni czas na wyjęcie jej z piekarnika.

      Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge