KUCHNIA

TARTALETKI Z JAGODAMI

TARTALETKI Z JAGODAMI

Był czas na TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BYDYNIOWYM I przyszedł też czas na tartaletki z jagodami. Dzisiaj u nas zamiast obiadu ;).

tartaletki z jagodami

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 75 g margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • bita śmietana w proszku
  • w zależności od przepisu na opakowaniu z bitą śmietanę śmietankę 30% lub mleko
  • szklanka jagód

 

tartaletki z jagodami

Wykonanie

Zagniatamy ciasto (najpierw mieszamy mąkę z margaryną, szczyptą soli i proszku do pieczenia). Następnie dodajemy wymieszane żółtko ze śmietaną i cukrem. Wkładamy ciasto do foremek i pieczemy ok. 16 minut w temperaturze 180 stopni C.

Czas wykonania: ok. 25min.

Stopień trudności: bardzo  łatwe

SMACZNEGO!

TARTALETKI Z JAGODAMI

24 Comments

  1. Omnom! Wygląda pysznie (OuO)
    Muszę zrobić. Napisz tylko jakich foremek używasz, bo nie mam, nigdy nie robiłam i nie wiem co kupić, żeby wyszło 🙂

    Reply
    1. magda Author

      Najlepsze są foremki silikonowe, bo wielokrotnego użytku i babeczki nie przyklejają się do nich. Można też kupić papierowe. Miłego pieczenia! Daj znać jak wyszły!

      Reply
  2. Uwielbiam!!! Musze zrobić, choć pieczenie babeczek wydawało mi się do tej pory skomplikowane. A tu proszę – nic trudnego. Co tam, spróbuję

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge