KUCHNIA

PYSZNE PIEROGI Z JAGODAMI

pierogi z jagodami

Dzisiaj na blogu danie, które może być obiadem i deserem jednocześnie ;). Uwielbiam takie potrawy, bo są poniekąd wytłumaczeniem, że rezygnujemy z dodatkowych kalorii, czyli „czegoś słodkiego” po  mięsnym daniu. Nie trzeba wcale wielkich umiejętności kulinarnych, żeby ulepić pyszne pierożki z jagodami. Najważniejszy składnik to oczywiście jagody, najlepiej żeby były świeże. A więc zaczynamy!

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • ok. 1/2 szklanki ugotowanej, ciepłej  wody
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżeczka soli

Do dużej miski wlewamy ugotowaną, ciepłą wodę. Wrzucamy do niej 2 łyżeczki masła i czekamy aż się rozpuści, dodajemy sól i mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę, musimy wyczuć odpowiednią ilość. Ciasto nie może być za twarde jak również nie może się lepić do dłoni. Jak już je wyrobimy, dzielimy na części i rozwałkowujemy. Wycinamy koła (ja używam szklanki).

Farsz:

  • litrowy słoik świeżych jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jagody dokładnie myjemy a następnie wyparzamy wrzątkiem. Przesypujemy do miski. Jagody puszczą trochę soku, więc żeby były bardziej zbite dodajemy ok. łyżki mąki ziemniaczanej.

Formujemy pierożki, wrzucamy do gotującej wody, możemy ją odrobinę posolić. Od chwili wypłynięcia na wierzch, gotujemy pierogi przez 4 minuty. Podajemy ze śmietaną i cukrem. Pychotka!

SMACZNEGO!

Przepis na pyszne tartaletki z jagodami znajdziecie tutaj.

21 Comments

  1. jak byłam mała uwielbiałam jeść pierogi z jagodami, truskawkami tzw na słodko 🙂 ale teraz jedynie ruskimi się zajadam, ale mąż lubi z jagodami, więc czasami zrobić trzeba 🙂

    Reply
  2. powiało dzieciństwem, naprawdę… jedyne słodkie danie obiadowe które jestem w stanie zaakceptować.
    dzisiaj zrobiłabym pewnie z mąki orkiszowej, a podała z jogurtem greckim, zamiast śmietany. zawsze trochę zdrowiej!

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge