KUCHNIA

JESIENNY KOMPOT Z NUTĄ CYNAMONOWĄ

KOMPOT  Z WINOGRON I JABŁEK

Jesień rozgościła się już na dobre. Wczoraj mój mąż powitał mnie cieplutkim kompotem z winogron i jabłek. Od razu dzielę się przepisem, bo wyszedł przepyszny!

Składniki:

  • 1 kg winogron
  • 4 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 5 goździków
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 1 łyżka cukru

Do garnka wlewamy 5 litrów wody. Wrzucamy pokrojone jabłka, pomarańczę i całe winogrona. Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.

kompot z cynamonem

SMACZNEGO!

47 Comments

  1. Moje dzieci uwielbiają kompoty. Nie podaję ich do posiłków, gdyż wbrew polskiej tradycji uważam, że posiłków się nie popija. I używam daktyli celem lekkiego osłodzenia napoju zamiast cukru. Polecam, bo wychodzi na prawdę wspaniały !

    Reply
  2. Krystyna M.

    O wiele bardziej od kupowanych napojów wolę domowe kompoty. Ale jakoś nie przyszły mi do głowy winogrona, więc dzięki Tobie (i Mężowi 🙂 ) uzupełnię zapasy.

    Reply
  3. Widzialam w Doradcy Smaku przepis na kompot śliwkowy przykryty ciastem. Nie wiem, który będzie lepszy. Kiedy po raz pierwszy zrobiłaś swój?

    Reply
  4. Kurcze przeczytałam pierwszy akapit i już wiedziałam, że jestem w odpowiednim miejscu 🙂 Winogron i jabłka – fajny pomysł. Super przepis, wszystko mam, a winogrona mi się już „starzeją” idę zrobić kompot. Dzięki 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge