KUCHNIA

JAK UPIEC PIZZĘ WYKORZYSTUJĄC KAMIEŃ DO PIZZY?

JAK UPIEC PIZZĘ NA KAMIENIU

Miłośników pizzy jest wielu. To uniwersalne danie, wbrew pozorom może się okazać wyzwaniem, jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu. Miejsce, w którym pieczemy pizzę jest tak samo ważne jak odpowiednie ciasto. To w nim tkwi cały sekret idealnej pizzy. Do tej pory piekliśmy pizzę po prostu na blasze w piekarniku, aż zdecydowaliśmy się na kupno kamienia do pizzy.

Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, bo ten produkt stworzył nam namiastkę tradycyjnego, włoskiego kamiennego pieca do pizzy. Dzięki niemu nasze danie było chrupkie i aromatyczne i gotowe do jedzenia po upływie 5 minut.

Co to jest kamień do pizzy?

Kamień wykonany jest z naturalnej gliny szamotowej i ma wymiary idealnie pasujące do przeciętnego piekarnika (38cmx34cmx3cm). Maksymalnie wykorzystuje jego powierzchnię jednocześnie pozostawia 1-2cm naokoło potrzebnych do cyrkulacji powietrza naokoło kamienia. Jest dosyć ciężki, bo waży prawie 8 kg.

jak upiec pizze na kamieniu

Dzięki porowatej powierzchni kamień posiada zdolność do absorbowania wilgoci zawartej w cieście oraz równomierne rozprowadzanie wysokiej temperatury w piekarniku. Jednocześnie długotrwale to ciepło utrzymuje i efektywnie oddaje go temu, co jest na nim pieczone. A to z kolei gwarantuje chrupkość wypieków.

Jak upiec pizzę na kamieniu do pizzy?

Kamień należy włożyć do piekarnika na niski lub środkowy poziom. Można jednocześnie upiec dwie pizzę, potrzebne do tego będą dwa kamienie. Piekarnik nagrzewamy co najmniej przez 30 minut w maksymalnej temperaturze jaką możemy nastawić w swoim piekarniku (tj. ok. 250-280 st.). Zaletą kamienia jest to, że można używać go w piekarniku elektrycznym i gazowym.

Ciasto formujemy na drewnianej łopatce, dzięki czemu będzie pasowała do kamienia. Formujemy cienki, w miarę okrągły placek z wcześniej przygotowanej kulki ciasta.

jak upiec pizzę na kamieniu do pizzy

Takie ciasto, po nałożeniu swoich składników przenosimy na kamień za pomocą łopatki. Wystarczy pizzę zsunąć pamiętając, aby na łopatce była mąka. Przy nakładaniu składników należy pamiętać aby zostawić pusty brzeg ok. 2 cm- wtedy w trakcie pieczenia stanie się on wyrośnięty, przypieczony i chrupiący.

jak upiec pizzę na kamieniu

jak upiec pizzę na kamieniu

Pieczemy pizzę aż brzegi ciasta się zarumienią, czyli ok. 4-5 min. Za pomocą łopatki zdejmujemy pizzę z kamienia.

Konserwacja kamienia

Należy pamiętać, że kamień nie nadaje się do mycia przy użyciu detergentów. Praktycznie nie wymaga on żadnego specjalnego traktowania. Ewentualne resztki wystarczy zeskrobać, mąkę strzepać z kamienia i przetrzeć go wilgotną szmatką –  oczywiście po wystygnięciu. Kamienia nie wolno wyciągać z piekarnika aż do momentu kiedy wystygnie. Ciemnienie kamienia jest normalnym objawem, im częściej będzie używany, tym smaczniejsze będą potrawy na nim przygotowywane.

kamień do pizzy

kamień do pizzy

Tak upieczona pizza smakowała wyśmienicie, lepszej nie jadłam, więc gorąco zachęcam do wypróbowania kamienia. Dodam tylko, że oprócz pizzy można na nim piec bułeczki i domowy chleb! To przed nami :).

Przepis na ciasto do pizzy znajdziecie tutaj . Pamiętajcie jednak, że kamienia nie smarujemy oliwą! Zamiast tego dodajemy 2 łyżki oliwy do ciasta. Składniki dodajemy wedle uznania.

Smacznego!

54 Comments

  1. Zaciekawiłaś mnie tym kamieniem, pizza, pizzerki drożdżowe z salami i serem to moje ulubione dania, a jeśli można jeszcze podnieść walory smakowe to trzeba oczywiście spróbować 🙂

    Reply
  2. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z kamieniem do pieczenia pizzy. Ale Twoja pizza wygląda bajecznie, prawie że poczułam jak pięknie pachnie oglądając zdjęcia.

    Reply
  3. O nie, a ja na diecie jestem… 🙂 Nie miałam nawet pojęcia, że istnieje coś takiego, ciekawe. Swoją drogą wtaszczenie tych 8 kg do piekarnika to musi być nie lada wyzwanie.

    Reply
  4. Ha! A ja Wam polecę metodę na szybko => można zrobić pizzę basic na patelni. Sama mąka i woda. Na górę, co chcecie. Pizza idealna na wyjazdach w przyczepie czy gdzieś w pensjonacie. Z małej patelni po jednej pizzy na osobę 🙂 i każdy musi czekać w kolejce, ale jedzenie jest szybko i równie dobre, jak na takie warunki – oczywiście 😀

    Reply
  5. Świetny pomysł na przygotowanie takiej pizzy. Zwłaszcza wśród znajomych można zrobić furorę podczas przyjęcia, czy domówki. Prawie, jak we Włoszech 😉
    Pizza wygląda rewelacyjnie, aż narobiłaś mi apetytu.

    Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie:
    http://www.guesswhat.pl

    Reply
  6. Też słyszałam o tym, że pizza najlepiej smakuje, gdy pieczona jest na kamieniu, ale Ty zachęciłaś mnie do wypróbowania tego. 🙂 Ładnie i smakowicie to wygląda. 🙂 Pozdrowienia serdeczne. 🙂

    Reply
  7. Na kamieniu nigdy nie piekłam, miałam kiedyś taką płytę (nie pamiętam z czego, ale taka ciężka i jakby kamienna 😉 Jednak mi na tym było niewygodnie, poza tym ja lubię pizzę na grubym cieście (ale bez przesady) 🙂
    Mój mąż się śmieje, że robię najlepszą pizzę w mieście – i nieskromnie powiem, że chyba ma rację 😉 Haha, przynajmniej nam no i naszym znajomym bardzo smakuje 🙂
    Arleta ostatnio opublikował…Jak zrobić coś z szarego?My Profile

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge