KUCHNIA

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ

bułeczki drożdżowe z konfiturą

Odkąd w domu pojawił się kamień do pieczenia nie tylko pizzy, średnio dwa razy w tygodniu mąż coś piecze. Nie wiem czy mam się z tego powodu cieszyć, czy rwać włosy na głowie, bo czuję, że rosnę w biodrach. Naprawdę trudno się oprzeć jego wypiekom, wychodzą przepyszne. Dzisiaj uraczył mnie drożdżowymi bułeczkami z konfiturą. Łapcie przepis!

Składniki na 16 bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80g roztopionego masła
  • pół szklanki cukru
  • konfitura
  • cukier puder
  • ekstrakt waniliowy *

*ekstrakt waniliowy uzyskuje się wkładając 5-6 lasek wanilii do 1 litra alkoholu i odstawia się przynajmniej na rok

Jeśli nie macie ekstraktu możecie użyć cukru waniliowego, ale nie uzyskacie identycznego smaku a przede wszystkim zapachu bułeczek.

bułeczki drożdżowe z konfiturą

 Przygotowanie:

Na początku robimy rozczyn z drożdży, następnie wsypujemy do niego mąkę i mieszamy. Dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy je, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość.

Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze raz i dzielimy na 16 równych kawałków. Teraz nadajemy tym kawałkom kształt okrągłych bułeczek. Największą sztuką w robieniu bułeczek jest nadziewanie ich konfiturą. Trzeba to zrobić umiejętnie, aby nadzienie nie wylało się podczas pieczenia. Należy z każdej bułeczki uformować placek (można rozwałkować lub zrobić to dłonią) i na jego środku umieszczamy łyżkę konfitur. Zlepiamy placki. Każdą bułeczkę umieszczamy łączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie rolujemy nadając jej owalny kształt. Gotowe umieszczamy na tacy i zostawiamy do wyrośnięcia ok.30-45 minut. Po tym czasie przekładamy bułeczki na rozgrzany do 200 stopni kamień do pieczenia i pieczemy przez 10 minut. Jeśli nie macie kamienia, czas pieczenia wyniesie 20 minut. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy aż wystygną. Gdy nie są już gorące, oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego!

 

35 Comments

  1. Kamil

    uwielbiam bułki drożdżowe. Kiedyś nawet udało mi się zrobić ciasto drożdżowe 😀 ciekawe czy takie bułki by mi wyszły :p

    Reply
  2. Taki mąż to skarb, a biodrami za nic w świecie bym sie nie przejmowała 😉 Przepis super, w sam raz na nieedzielne śniadanie. Coś czuję, że jutro będe piekła bułeczki 🙂

    Reply
  3. Lubię bułeczki drożdżowe – i mam dwa przepisy które stosuję zamiennie, jedne właśnie z konfiturami i znikają nim zdążę je postawić na stole, a drugie z twarogiem – i równie szybko wychodzą 😉
    Hm… może jutro zrobię 🙂
    Arleta ostatnio opublikował…Dekoracje świąteczne – juta.My Profile

    Reply
  4. Wyglądają smakowicie. Dzisiaj miałam piec drożdżówki z ciasta francuskiego, ale niestety okazało się, że piekarnik chyba się zepsuł, bo w ogóle nie grzeje. Także mogę tylko zjeść oczami… Pozdrawiam 🙂

    Reply
  5. Wyglądają przepysznie! Na pewno świetnie sie sprawdzą z gorącą herbatą z sokiem malinowym, imbirem i cytryną 🙂 ostatnio nie wyobrażam sobie dnia bez takiej herbaty 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge