KUCHNIA

KRUCHE CIASTECZKA DLA ŚW.MIKOŁAJA

KRUCHE CIASTECZKA DLA MIKOŁAJA

Co roku zostawiamy w kuchni ciasteczka i mleko dla św. Mikołaja, marchewka dla Rudolfa też się znajdzie ;). Dzisiaj z Mariką upiekłyśmy przepyszne, kruche ciasteczka. Mogłyśmy przy okazji wypróbować zakupione w tamtym roku pieczątki i foremki do ciasta. Jeśli nie macie przepisu, ten jest wyjątkowo prosty i na pewno każdemu wyjdą z niego ciasteczka.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny
  • łyżka śmietany (może być 12% lub 18%)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Mąkę, cukier, masło, żółtko, śmietanę i szczyptę soli połączyć, aby powstało zbite ciasto. Jeśli wyjdzie za suche, można dodać kolejną łyżkę śmietany. Uformować kulkę i zawinąć w folię po czym włożyć na 30-40 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształty za pomocą foremek. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 15-20 min. aż się zarumienią.

Jeśli Wasz Mikołaj woli kruche babeczki zapraszam tutaj 🙂

Smacznego!

35 Comments

  1. Ja mam sprawdzony przepis na kruche ciasteczka z maszynki do mięsa, który przechodzi w rodzinie z pokolenia na pokolenie! Na dodatek to ciasteczka na smalcu, więc smakują obłędnie! Za to Wasze wyglądają przepięknie, kuszą mnie ostatnio w sklepach te foremki „stampelki”, aż żal zjadać takie ciasteczka! 😀

    Reply
  2. Aleksandra Kasprzyk

    Jestem pewna, że takie ciasteczka będą smakować nie tylko św. Mikołajowi 😀 Piękne foremki, ładne wykonanie, prosty przepis. 🙂 Muszę wypróbować. 🙂

    Reply
  3. Proste a jakie dobre! 🙂 A skad ten zwyczaj zostawiania ciastek i mleka dla Mikolaja sie wzial? Bo szczerzemowiac to o nim nie slyszlam. Ja w dziecinstwie szorowalam buty i zostawialam zeby Mikolaj wrzucil slodycze. Czy to w jakims konkretnym regionie Polski? A te foremki okragle to gdzie mozna dostac?

    Reply
  4. Piękny rytuał. My już teraz odkąd jesteśmy sami bez Adasia ich nie czynimy, ale bardzo to uwielbiamy u rodzin z dziećmi. Mikołajki piękny zwyczaj, a i jaki jest szczęśliwy Pan na saniach zaprzezonych w renifery, który jest tak miło witany, niezwykłymi smakołykami 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge