KUCHNIA

KUCHNIA POLSKA WEDŁUG KAROLA OKRASY

kuchnia polska

Każda szanująca się gospodyni domowa powinna posiadać Kuchnię Polską. W latach 80-tych była pożądaną i jednocześnie tak deficytową książką (jak  zresztą większość rzeczy w tamtym okresie), że podczas rodzinnych wakacji w ZSRR, moja mama kupiła jej aż trzy egzemplarze. Kupiła trochę na zapas, może żeby przekazać po jednym swoim córkom i tak też się stało. Posiadam wydanie Kuchni Polskiej (1987r.) wprost ze Związku Radzieckiego (swoją drogą aż dziw bierze, że łatwiej w tamtym czasie było kupić polską książkę tam niż w Polsce). Stara, oryginalna Kuchnia Polska posiada ponad 1600 przepisów na pyszne, polskie dania, ale dzisiaj miało być o współczesnej Kuchni Polskiej, a mianowicie „Kuchni Polskiej według Karola Okrasy”. Chociaż ta dzisiejsza ma tylko niecałe 100 przepisów to myślę, że warta jest polecenia. Opatrzona złotą naklejką „słona” jest dla mnie zapowiedzią tej „słodkiej”. Dodam tylko, że książkę można było nabyć w sklepie Lidl za 1 gr po uprzednim zebraniu naklejek za zakupy w kwocie 300 zł. Już na pierwszy rzut oka, wydanie zachęca do skorzystania z przepisów Okrasy. Twarda oprawa, złote litery oraz dobrej jakości papier podwyższają wartość książki.

Kuchnia Poslka

 

Kuchnia Polska

Kuchnia polska

Przepisy, które są współczesną wersją tradycyjnych polskich dań, podzielone są według następujących kategorii:

  • Kapusta
  • Burak
  • Ziemniak
  • Nowalijki
  • Kasze i Zboża
  • Ptactwo
  • Mięso
  • Sery i mleko
  • Leśne skarby
  • Ryby
  • Święta

Taki podział znacznie ułatwia znalezienie odpowiedniego dania. Każda instrukcja opatrzona jest pięknym zdjęciem, które zachęca do wypróbowania przepisu.

Kuchnia Polska

Kuchnia Polska

Okrasa wyszedł z założenia, że każdy dom ma swoją kuchnię polską. Dlatego zaprosił gości, którzy opowiedzieli o swoich smakach, o tym jak inspirująca jest polska tradycja i jaki potencjał kryją w sobie polskie produkty.

Wśród nich znaleźli się:

  • Dorota Wellman
  • Maia Sobczak
  • Grzegorz Russak
  • Gieno Mientkiewicz
  • Grażyna Wyrwas

Kuchnia Polska Lidl

Dodatkowo książkę zdobią ciekawe ilustracje autorstwa Andrzeja Pągowskiego.

 

Kuchnia Polska lidl

Kuchnia Polska Lidl

Przepisy zawarte w książce są z prostych , łatwo dostępnych, polskich produktów, co przemawia za ich wykorzystaniem. Zachęca do gotowania po polsku z miłością i pasją.  Całość pięknie wydana cieszy oko. Obecnie w Lidlu trwa druga kampania związana z Kuchnią Polską, tym razem na słodko.  Mam już 4 najklejki :). Śpieszcie się, bo akcja trwa do 14 grudnia 2016 r.

23 Comments

  1. I w słonej, i w słodkiej wersji najbardziej podoba mi się podział według kluczowego produktu. Zazwyczaj właśnie w ten sposób przygotowuję się do gotowania – zastanawiam się, co przede wszystkim chciałabym zobaczyć na talerzu, a potem szukam do tego jakiejś otoczki.

    Przepisy Okrasy jeszcze czekają na wypróbowanie. Ale znam wiele jego innych receptur i jeszcze się nie zawiodłam nigdy. Mam nadzieję, że teraz będzie podobnie 🙂

    Reply
  2. wygląda całkiem przyzwoicie, choć jak już korzystam z książek kucharskich to jednak wolę te pożółkłe starocie ze zdjęciami okropnej jakości. Na co dzień jednak wygrywają przepisy z sieci; chyba czas zmontować własny przepiśnik 😉
    DamaPikowa ostatnio opublikował…Pogańskie korzenie ŚwiątMy Profile

    Reply
  3. Stara księga „Kuchnia Polska” – wertowałem to tomisko milion razy. W sumie to faktycznie chętnie bym sobie sprawiła własny egzemplarz. Okrasę też bym przytuliła 😀

    Reply
  4. Nie urzekła mnie ta ksiązka, a słodkiej nie udało mi się „uzbierać”. Nie wiem czego mi zabrakło, może po prostu chcę się przyczepić, przecież z Okrasą publikują w niej fajni ludzie. Nie wiem. Dla mnie Kuchnia Polska jest jedna. Właśnie ta opasła, stara jeszcze z PRLU:)

    Reply
  5. Mam tę książkę. Wydanie bardzo mi się podoba, jednak brakuje mi w nim alfabetycznego spisu potraw. Większość książek go posiada, co jest ułatwieniem jeśli szuka się czegoś konkretnego 🙂
    Asia ostatnio opublikował…Pierwsze skarpetyMy Profile

    Reply
  6. Ja też mam w domu starą „Kuchnię Polską”, wydana bodaj zw latach 70-tych. Czarno-białe okropne zdjęcia, nieco poplamione strony. Nie korzystam z niej z byt często i sadzę, że sporo przepisów już się zestarzało. Nowej książki Okrasy nie mam. Przestałem kupować nowe książki kucharskie, nawet z promocji nie korzystam, bo potem stoją nieużywane na półce (tak jak książka sprzed kilku lat – „Okrasa kontra Pascal”). Najczęstszym źródłem inspiracji jest dla mnie Internet i stara książka do nauki zawodu kucharza.

    Reply
  7. W zeszłym roku mniej więcej o tej porze, dostałam Cukiernię Lidla. Nie lubię gotować a piec to już w ogóle. Miała mnie zachęcić… ale nadal czasu za mało…

    Reply
  8. Z naciskiem na szczęscie

    Osobiście bardzo lubię ksiażki wydawane przez Lidla. Mam wszystkie i tak jak powiedziałąś produkty są ogólnodostepne i na parwdę mozna wyczarować z nich coś pięknego. 🙂
    Pozdrawiam

    Reply
  9. Nie potrafię gotować i nawet się do tego nie zabieram, bo zwyczajnie nie lubię. Ale nie zmienia to faktu, że z przyjemnością oglądam książki kucharskie i podziwiam propozycje dań.

    Zgadzam się, że książka Okrasy zachęca do bliższego zapoznania, a wnioskując po zdjęciach, przepisy (mimo że w mocno okrojonej liczbie) są atrakcyjne.

    Bardzo podobał mi się wstęp do tego posta. To byłby doskonały chwyt marketingowy zachęcający do zakupu książki Okrasy. Początek dotyczący „Kuchni polskiej” wskazuje, że osoba posiadająca tę pozycję należy do elity, bo przecież łatwiej było ją kupić w Związku Radzieckim niż w Polsce. Następnie pojawia się sugestia, że książka Okrasy jest jej następcą, więc daje szansę dołączenia do tego wąskiego grona wtajemniczonych. Sprytne 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge