KUCHNIA

CIASTO BANANOWE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

ciasto bananowe z czekoladą i orzechami

Kiedyś pokazywałam Wam przepis na babeczki bananowe, który jest jak dla mnie niezłym pomysłem na wykorzystanie bananów nie pierwszej świeżości. Takie banany możecie użyć również podczas pieczenia tego ciasta bananowego. Połączenie ich ze smakiem gorzkiej czekolady i orzechów włoskich jak dla mnie to niebo w gębie. Ciasto to może być całkiem sycącym śniadaniem, jak również deserem po obiedzie. Celowo nie użyłam dużej ilości cukru, ale to już kwestia gustu. Zawsze można posypać wypiek cukrem pudrem.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. pół szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 3 średnie banany
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto bananowe z czekoladą i orzechami

Wykonanie:

Banany kroimy w kostkę, a orzechy włoskie i gorzką czekoladę siekamy. Cukier ucieramy z olejem, można zmiksować. Dodajemy jajka, ubijamy. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Moja foremka ma wymiary 39×11.

ciasto bananowe z czekoladą i orzechami

SMACZNEGO!

32 Comments

  1. www.lovhealthylife.pl

    Uwielbiam ciasto bananowe, nie zawsze mi wychodzi, ale jest to świetna alternatywa do kupnych słodyczy 🙂

    Reply
  2. Uwielbiam chlebek bananowy, ale trochę inaczej go wykonuję. Dodatkiem są u mnie mielone migdały. Następnym razem skuszę się jednak na Twoją propozycję – czekoladę i orzechy, bo brzmi pysznie.

    Reply
  3. Wyglada jak apetyczny chlebek. Chyba faktycznie nie ma co przesadzać z cukrem, w końcu dojrzałe banany potrafią być bardzo słodkie. Wypiek prezentuje się wyjątkowo zachęcająco 🙂

    Reply
  4. Aby uniknąć dodawania cukru, warto kupić banany, które są już dosłownie na skraju wyczerpania haha! Im ciemniejsza skórka, tym lepsze. Wtedy ciasto będzie naturalnie słodziutkie.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge