KUCHNIA

PAVLOVA

Pavlova

Uwielbiam desery z truskawkami i innymi świeżymi owocami. Najczęściej robię z nimi tarty lub babeczki. Teraz pokusiłam się po raz pierwszy w życiu na torcik bezowy z owocami i kremem mascarpone. Pavlova jest australijskim deserem i smakuje obłędnie. Nazwa pochodzi od rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Legenda głosi, że smakołyk ten został po raz pierwszy przygotowany podczas pobytu tancerki w hotelu Esplanade w Perth a było to w 1926 roku. Nowa Zelandia przez długi czas spierała się z Australią co do pochodzenia tego ciasta twierdząć, że jego geneza wywodzi się właśnie z Nowej Zelandii, gdzie w owym czasie podróżowała słynna tancerka. W obu krajach deser ten jest bardzo popularny. Tyle tytułem wstępu, podaję przepis i zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 125g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Owoce:

  • 200g truskawek
  • 100g borówek amerykańskich

Pavlova

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier, można po łyżce i miskujemy aż się rozpuści. Następnie wsypyjemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy łyżkę soku z cytryny. Ubijamy jeszcze przez 2-3 minuty.

Formę do pieczenia o średnicy 24-26cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przy pomocy dużej łyżki przekładamy masę do foremki. Za pomocą szpatułki formujemy wgłębienie na środku masy i podnosimy brzegi. W ten sposób zrobimy miejsce na krem i owoce.  Tak przygotowaną bezę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 50 minut. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, gdyż beza może opaść i się nie uda. Gdy beza się upiecze, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ją w nim na 5 minut. Następnie uchylamy drzwiczki  i suszymy ją przez 2 godziny.

Gdy beza jest już gotowa, mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem. Przekładamy krem na bezę i dekorujemy owocami.

SMACZNEGO!

Pavlova

14 Comments

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge