KUCHNIA

STRUDEL JABŁKOWY

strudel 1

Dzisiaj przepis mojego męża na strudel jabłkowy :).

Składniki na ciasto :

  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki oleju
  • ok. pół szklanki wody

Składniki na nadzienie :

  • 4 duże jabłka
  • 30 g bułki tartej
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30g rozpuszczonego masła

Do posypania i polania :

  • cukier puder
  • budyń waniliowy lub śmietankowy

 

strudel

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w mikserze tak aby wyrobiło się elastyczne ciasto. Takie ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko. Układamy na nim jabłka z wymieszane z pozostałymi składnikami na nadzienie. Wszystko razem zwijamy w strudel a na koniec smarujemy rozpuszczonym masłem. Pieczemy w temperaturze 180º C przez około 30 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z ciepłym budyniem.

SMACZNEGO!

8 Comments

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CommentLuv badge